Hundrevis forlater Shifa-sykehuset i Gaza by til fots

Alle som oppholder seg på Gazas største sykehus skal ha blitt bedt om å evakuere. Mange pasienter er etterlatt.

BES EVAKUERE: Shifa-sykehuset bes om å evakuere, ifølge AFP: Her er sårede palestinere under behandling på sykehuset den 16. november 2023. Foto: REUTERS/Fadi Alwhidi
BES EVAKUERE: Shifa-sykehuset bes om å evakuere, ifølge AFP: Her er sårede palestinere under behandling på sykehuset den 16. november 2023. Foto: REUTERS/Fadi Alwhidi

Den israelske hæren (IDF) ba lørdag morgen om full evakuering av Shifa-sykehuset i Gaza by med én times frist, ifølge leger ved sykehuset.

Nå har flere hundre mennesker forlatt sykehuset til fots.

120 sårede er igjen på sykehuset, i tillegg til et ukjent antall for tidlig fødte barn, opplyser helsedepartementet i Gaza til AFP.

Tidligere opplyste andre helsekilder at om lag 450 sårede personer og pasienter fortsatt befinner seg på sykehuset sammen med helsepersonell som tar vare på dem.

Direktør Munir al-Barsh i Gazas helsedepartement sier IDF kontaktet sykehuset klokken 08.00 norsk tid, skriver Al Jazeera.

Han hevder israelske soldater ydmyker dem som går fra sykehuset.

– Vi var fast bestemt på å ikke dra uten pasientene våre. Vi ble tvunget til å dra med våpen rettet mot oss.

– Grusomme scener

Sykehusdirektøren, fire leger og en liten gruppe sykepleiere er igjen på sykehuset for å hjelpe de gjenværende pasientene. En FN-delegasjon skal være sendt for å ta over, ifølge al-Barsh.

– Mange av pasientene er satt på rullestoler eller rullende senger. Familiemedlemmer tvinges til å bære sine sårede barn eller foreldre selv, sier han, og legger til:

– Dette er grusomme scener uten sidestykke.

SYKEHUS: Palestinere på flukt samlet utenfor Shifa-sykehuset 7. november. Foto: Stringer / Reuters / NTB
SYKEHUS: Palestinere på flukt samlet utenfor Shifa-sykehuset 7. november. Foto: Stringer / Reuters / NTB

I en uttalelse på Telegram hevder IDF at de ikke har beordret en evakuering av sykehuset, og at de vil tilrettelegge for enhver anmodning om medisinsk evakuering.

– I formiddag gikk IDF med på forespørselen fra direktøren for Shifa-sykehuset om å gjøre det mulig for flere som er på sykehuset, og som ønsker å evakuere, å gjøre det via den sikre ruten.

Sykehusdirektøren ved Shifa avviser påstanden, og gjentar at de ble bedt om å evakuere.

– Jeg nekter kategorisk for disse falske påstandene. Til tross for den vanskelige situasjonen jobbet helsepersonellet. Vi ble tvunget til å gå med våpen, sier Mohammed Zaqout til Al Jazeera.

Flere tusen pasienter

Meldingen om at mennesker nå forlater sykehuset kommer to timer etter evakueringsordren ble kjent.

Al Jazeera var da i kontakt med en lege som sier evakueringen er umulig å gjennomføre.

– De har ingen ambulanser som kan frakte dem, sier mediehusets reporter til egen kanal.

Ifølge opplysningene er de bedt om å ta en vei som har kallenavnet «sjøveien», som vanligvis ikke blir brukt til å reise sørover i det palestinske området.

Israelske soldater gikk inn i sykehuset onsdag. Israel hevder at Hamas har eller har hatt et kommandosenter og våpenlager på sykehuset, men har så langt ikke kunnet dokumentere det.

Kaos for evakuerte

Natt til lørdag har Gazastripen blitt rammet av flere israelske luftangrep.

Minst 28 personer er drept i et bombardement mot Khan Younis på Gazastripen natt til lørdag, opplyser direktøren ved Nasser-sykehuset.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået er de fleste av dem barn.

I tillegg opplyser helsemyndighetene at seks palestinere er drept i et israelsk luftangrep mot et hus i byen Deir-Al-Balah i den sørlige delen av Gaza, skriver Reuters.

Fredag varslet Israel en utvidelse av bakkeoperasjonene til «andre områder» på Gazastripen. Bakkeoperasjonene har så langt vært konsentrert nord.

Samtidig har de bedt palestinerne om å forflytte seg til et enda mindre område enn tidligere i sørlige Gaza.

Dette kan tvinge hundretusener av palestinere som flyktet sørover fra Israels angrep mot Gaza by, til å måtte finne nye steder å oppholde seg.

Når disse må flykte sammen med dem som har tatt seg dit, forverres den humanitære krisen.

Hjelpeorganisasjoner og en rekke andre aktører har kalt det som skjer en tvangsforflytting.

TV 2 omtalte først direktør Munir al-Barsh i Gazas helsedepartement som lege ved sykehuset. Feilen ble korrigert 18.11.2023 klokken 11.05.