Israel sier de har funnet 55 meter lang tunnel under Shifa-sykehuset

Den israelske hæren sier de har funnet en 55 meter lang tunnel under Gazastripens største sykehus Shifa. Soldatene har ennå ikke tatt seg gjennom en tykk dør.

TUNNEL: IDF har tatt video av det de hevder er en Hamas-tunnel under Shifa-sykehuset. Foto: IDF
TUNNEL: IDF har tatt video av det de hevder er en Hamas-tunnel under Shifa-sykehuset. Foto: IDF

Det israelske militæret IDF publiserte søndag en video av det de beskriver som en tunnel gravd ut av væpnede palestinere under Shifa-sykehuset.

Tunnelen er 10 meter dyp og strekker seg 55 meter fram til en eksplosjonssikret dør, ifølge IDF.

– Denne typen dør brukes av terroristorganisasjonen Hamas for å hindre israelske styrker i å ta seg inn i kommandosentre og de underjordiske anleggene som tilhører Hamas, sier IDF i en uttalelse vedlagt videoen.

IDF-talsmann Daniel Hagari sa søndag at nedgangen til tunnelen ble oppdaget da en militær bulldoser slo ned en av ytterveggene rundt sykehuskomplekset. Da fant de israelske soldatene en betongarmert sjakt med en spiraltrapp som løp ti meter ned i bakken, ifølge Hagari.

TUNNEL: IDF har offentliggjort en video av at de tar seg ned i det de mener er en Hamas-tunnel. Foto: IDF
TUNNEL: IDF har offentliggjort en video av at de tar seg ned i det de mener er en Hamas-tunnel. Foto: IDF

IDF-talsmannen betegner sykehuskomplekset som enormt. Det dekker et område på over 80 mål med flere store bygninger, et garasjeanlegg og en stor, åpen plass.

Frykter felle

Hagari sa at soldatene ikke har forsøkt å ta seg gjennom døra av frykt for at den kan være koblet til sprengladninger. Døra var ifølge Hagari forsynt med et skyteskår som kunne brukes av en skarpskytter på den andre siden.

Han la til at tunnelen bak døra enten vil splitte seg opp i flere retninger eller avdekke en kontrollpost eller kommandosentral. Israelske soldater vil fortsette gjennomsøkingen av sykehusområdet for eventuelt å avdekke flere nedganger knyttet til det samme tunnelsystemet.

Sykehuset avviser

IDF omringet Shifa-sykehuset for over en uke siden, og onsdag gikk israelske soldater inn i det store sykehuskomplekset som var fullt av pasienter, helsepersonell og tusenvis av sivile palestinere på flukt. Israel har anklaget Hamas for å ha en kommandosentral i eller under sykehuset, men har ikke offentliggjort beviser for dette.

Påstanden om en kommandosentral avvises av sykehusledelsen, helsedepartementet og Hamas selv. Den væpnede palestinske gruppen erkjenner at den har et tunnelnettverk på flere hundre kilometer på Gazastripen, med tilhørende bunkere og sjakter. Men Hamas har nektet for at de er plassert under sykehus eller annen sivil infrastruktur.

Den israelske militæroperasjonen på Gazastripens største sykehus er møtt med omfattende fordømmelse fra verdenssamfunnet.

MANGE DREPT: Mange har blitt drept i israelske angrep mot Shifa-sykehuset de siste ukene. Forholdene på sykehuset beskrives som katastrofale Foto: Ahmed El Mokhallalati / Reuters / NTB
MANGE DREPT: Mange har blitt drept i israelske angrep mot Shifa-sykehuset de siste ukene. Forholdene på sykehuset beskrives som katastrofale Foto: Ahmed El Mokhallalati / Reuters / NTB

Flyktet til fots

Verdens helseorganisasjon (WHO) beskrev i helgen Shifa-sykehuset som en «dødssone» etter at et FN-team fikk besøke sykehuset i én time. De siste dagene har ansatte og pasienter ved Shifa verken hatt tilgang til strøm eller medisiner. Søndag evakuerte Røde Halvmåne 31 premature babyer fra sykehuset.

I helgen forlot flere hundre pasienter, ansatte og andre sykehuset til fots. Leger og øyenvitner har fortalt at det israelske militæret ga dem en times frist til å evakuere sykehuset, og at det skjedde mens israelske soldater fulgte evakueringen med våpen i hånd. Israel har på sin side hevdet at de kun etterkom en anmodning om å la folk få dra.

WHO bekrefter at militæret ga ordre om en evakuering av Shifa, slik de også har gjort flere ganger tidligere.